llibres digitals a les escoles



Info K - 22/04/2009
Llibres digitals a les escoles

L'any que vé, els alumnes d'alguns instituts treballaran amb llibres digitals, i més de la meitat de les classes les faran amb ordinadors.

presentacions

Hi ha programes on-line per a fer presentacions com el Presentations de Google, per tant no cal instal·lar el programa a l'ordinador, ja que aquest està implementat en el servidor. A més podem publicar la presentació a internet, i arribar a conversar amb tot usuari de la xarxa que està penjant les mateixes diapositives al presentations.
També hi ha el programa Powerpoint de Microsoft i l'Impress d'Open Office, que és un programa lliure.
Una presentació consta de: diapositives, aquestes contenen objectes (imatges, text, gràfiques,...)
En una presentació hi podem posar:

Animació: efecte visual i/o sonor que es crea en una mateixa diapositiva entre els objectes, per passar d'un objectes a l'altre, etc.

Transició:efecte visual i/o sonor que es crea per passar d'una diapositiva a l'altre. Es poden mesurar a partir d'un click o a partir d'un temps predeterminat.

Acció: Fet a partir del qual succeeix un esdeveniment. Quan insertem una acció, fem un hipervincle a la diapositiva on volem que l'usuari vagi. Hi ha dos tipus d'accions:
  1. Podem fer clickar sobre l'objecte.
  2. Podem passar el ratolí per sobre de l'objecte (acció del mouse)

blocs, wikis i google docs

Un recurs molt útil en l'àmbit educatiu són els blocs i els wikis.

Per a moltes escoles el bloc ha esdevingut un important recurs educatiu i s'han creat, blocs d'escola, blocs d'aula, blocs pel treball en petit grup i blocs de l'alumne. A l'escola CEIP Diputació per exemple hi ha alguns blogs de classe on els alumnes expliquen el que fan a l'escola i ho acompanyen de fotografies o vídeos. Els pares o familiars també fan comentaris en el blog.
Podeu ampliar força els vostres coneixement sobre l'ús educatiu dels blocs llegint l'article EduBlogs publicat a l'espai ZonaTIC-n. Podem crear blocs a la pàgina web següent: www.blogger.com
El bloc és un espai web periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d'un o varis autors, apareixent primer el més recent, on l'autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que creu pertinent. El terme anglès blog o weblog prové de les paraules web i log ('log' en anglès = diari).
Els continguts del bloc són estables (normalment els textos no es modifiquen) i s'estructuren en entrades de bloc.

Un wiki, o una wiki, és un espai web en el qual les seves pàgines web poden ser editades per múltiples voluntaris a través del navegador web. Els usuaris del wiki poden crear, modificar o esborrar un mateix text que comparteixen. Els textos o "pàginas wiki" tenen títols únics. Si s'escriu el títol d'una "pàgina-wiki" en algún lloc del wiki, aquesta paraula es converteix en un "enllaç web" (o "link") a la pàgina web.
L'edició del wiki es fa de manera col·laborativa i cooperativa. Com el wiki compta amb un historial es pot saber qui ha fet cada part del treball, qui ha fet correccions, etc.
Així doncs, el contingut dels wikis són de caràcter dinàmic. Els wikis són canviants, van evolucionant, són susceptibles als canvis que fan les persones que editen el wiki. L'exemple més clar seria el cas del "viquipèdia".
Per crear un wiki pots fer-ho a través dels: www.pbwiki.com, www.wetpaint.com o www.wikispaces.com

Un altre recurs són els google docs, un document de Google, el qual pot tenir un o varis usuaris que poden accedir al document i editar-lo. Per crear un google docs, necessitem un compte de gmail. Al google docs només hi tenen accés els usuaris registrats com a autors del document.
Google Docs es un espai personal on podem crear via web documents de text i fulls de càlcul amb moltes de les funcionalitats dels programes/software que s'instalen en el PC. Podem guardar els fitxers que anem creant, podem convertir-los i descarregar-los en varis formats (per exemple, PDF), i també podem 'pujar' qualsevol document que tinguem creat amb un altre programa d'ofimàtica (MS Word, OpenOffice, etc.).

com penjar cançons o vídeos als nostres blocs?

Per a penjar una cançó:

1. Registrar-nos a un lloc web del tipus: goear
on podem desar les cançons que volem penjar al bloc. Aquest lloc web ens donarà una URL que serà el link que haurem d'escriure al bloc per tal de poder-lo clicar i accedir a escoltar la cançó. D'altra banda, si ho preferim, tenim l'opció de prendre el codi EMBED, si volem que al nostre bloc hi surti un reproductor d'àudio amb la nostra cançó.

2. Per introduir aquests codis és tan simple com fer un copiar (Ctrl+c) o bé del codi URL o bé del codi EMBED que surt a la nostra cançó en el goear i anar a l'entrada del bloc on volem que surti la cançó, posar-nos a l'edició html i enganxar (Ctrl+v) el codi on volem que aparegui o bé el link, o bé la pantalleta.

Per a penjar un vídeo:

1. Ens hem de registrar al youtube (per exemple), penjar-hi el vídeo que volem, tenint en compte que:

No pot tenir una durada de més de 10 minuts.

Ha de pesar com a màxim 1 Gb.

Ha de tenir una grandària de 1280x720 com a màxim.

Ha de tenir una relació d'aspecte de 16:9.

2. Ara hem de copiar i enganxar el codi URL, si volem el link, o el codi EMBED, si volem la pantalleta de vídeo al nostre bloc, que ens proporciona youtube i enganxar-lo al nostre bloc.

Per a penjar una presentació de diapositives:

1. Ens hem de registrar al Slideshare (per exemple), penjar-hi la presentació.

2. Copiar el codi URL (si volem el link que ens porti a la pàgina Slideshare per veure la presentació) o el codi EMBED (si volem una pantalleta al nostre bloc per veure la presentació des d'allà).

edició de vídeo

1. Primer de tot hem gravat un vídeo d'uns 10 minuts aproximadament, l'hem gravat amb una càmera de vídeo de format dv, i en una cinta mini dv.


2. Hem connectat la càmera a l'ordinador amb un cable firewire, per introduir el material gravat a l'ordinador. Per fer això, hem utilitzat el programa pinnacle studio.
Hem d'obrir el programa i posar la càmera en posició de visionat.

3. Ara ja podem iniciar la captura de vídeo, i aquesta la guardarem dins d'una carpeta que porti el títol del projecte.
4. Un cop tenim les imatges capturades a l'ordinador, podem passar a l'edició del vídeo.


5. Per editar un vídeo premem un clic on diu "editar", i anem arrossegant el clip que volem visionar a la timeline que tenim, el tallem per on volguem. Treurem els fragments que no han quedat bé, reduirem seqüències, etc.

6. Al vídeo li podem afegir transicions entre pla i pla, així com efectes especials, filtres d'imatge, filtres de color, li pots posar un rol de crèdits, introduir un text, etc.

7. Quan ja tenim el les imatges editades li podem posar música (s'obre una nova timeline), i variar-li el volum, posar-li efectes sonors, etc.

8. Ara que ja tenim el vídeo i l'hem reduit a tres minuts, l'exportarem a format windows media vídeo, que és un format molt estàndard. Si aquest vídeo el volem penjar al youtube, a les propietats de l'exportació del WMV seleccionarem qualitat alta qualitat, si pel contrari només volem enviar una mostra del vídeo per e-mail seleccionarem baixa qualitat.
Hem passat d'un format dv no comprimit, de 100 Mb/min, a un format WMV de 10 Mb/min que sí que està comprimit. I el vídeo ha quedat així...




hola, sóc la Carol Recasens, una estudiant de primer de magisteri d'educació infantil a Blanquerna. Aquest bloc és de l'assignatura Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació.