tractament d'imatge digital amb el gimp

A continuació faré un exercici utilitzant el programa de retoc fotogràfic de lliure distribució anomenat GIMP.

Es pot descarregar des de Softcatalà.org.
El primer que necessitem és:
1)una fotografia feta amb una càmera digital. Quan fem aquesta fotografia és important que estigui al màxim de resolució possible (la resolució és la quantitat de píxels que hi ha en cada polzada).
2) Copiar l'arxiu de la targeta de la càmera a l'ordinador
3) Obrir l'arxiu de la fotografia amb el programa de tractament d'imatge
4) Comprovar la mida de la fotografia i interpretar les dades:
Aquesta imatge medeix 1944 píxels d'amplada per 2592 píxels d'alçada.
Ocupa 3,21 MB i té una resolució de 72 ppp (píxels per polzada).
Si fem click amb el botó dret del ratolí sobre la fotografia se'ns obre una finestra amb un menú on surten diverses opcions, si anem a l´última, on hi diu "propietats", se'ns obrirà una nova finestra amb algunes de les propietats tècniques de la fotografia.

5) Escalar la imatge a 600 píxels, és a dir, reduir el nombre de píxels d'alçada i amplada. Això és important per reduir el pes de la fotografia. Fa que la imatge s'adapti a la mida útil en pantalla (si hem de veure la foto al nostre bloc, per exemple, no té sentit pujar-hi una imatge que tingui molts més píxels dels que mai podrà mostrar la pantalla de l'ordinador).
Per escalar una imatge hem d'anar a la barra de menús i clicar a sobre d'on diu: IMATGE i posteriorment cliquem a sobre d'ESCALAR IMATGE, llavors hi posem: 600 on hi diu amplada. Com els valors d'alçada i amplada són proporcionals i volem mantenir aquesta proporció quan hi introduim el 600 automàticament se'ns canvia el valor i acceptem. Ja tenim la imatge escalada. Ara ha quedat la imatge amb un tamany de 600x800. Quan gravem l'arxiu en jpg, la gravarem rebaixant la qualitat al 80%, així el seu pes serà inferior i no s'apreciarà gaire aquesta lleu pèrdua de qualitat. Un cop tenim escalada la fotografia, ja la podrem penjar al nostre bloc.

6) Retallar la imatge mantenint una proporció determinada.
La imatge la retallarem utilitzant l'eina del cúter en el GIMP. Hem de clicar sobre la imatge i apretar la tecla shift, i la mantenim apretada alhora que movem el ratolí per seleccionar l'àrea que volem retallar. Això es fa per no modificar la proporció d'aspecte. Quan ja tenim feta la selecció apretem enter i ja està retallada la imatge.


0 comentarios:

Publicar un comentario


hola, sóc la Carol Recasens, una estudiant de primer de magisteri d'educació infantil a Blanquerna. Aquest bloc és de l'assignatura Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació.