creative commons

Creative Commons (CC) és una organització dedicada a promoure l'accés a la cultura i a una major flexibilitat de la legislació sobre propietat intel·lectual.

La idea és que un músic, un escriptor, que vulgui distribuir via Internet la seva obra lliurement, tingui un recolzament legal per a fixar amb claredat els usos que permet de la seva obra i quins prohibeix. Per això l'organització ha desenvolupat una sèrie de llicències modulars. Quan un autor posa una llicència Creative Commons en la seva obra, dóna permís per a que es copii i distribueixi. A més decideix si accepta que s'utilitzi amb finalitats comercials o si deixa que se'n facin obres derivades. Varies universitats promouen entre el seus professors l'ús d'aquestes llicències.

Autors com l'escriptor José Antonio Millán utilitzen una llicència CC que permet que es copii el seu contingut. "Les llicències Creative Commons permeten que els creadors afirmem que Internet és una solució i no un problema, i que l'impuls dels nostres lectors de compartir les nostres obres i millorar-les és l'objectiu de la nostra creativitat", diu Cory Doctorow, representant de la Electronic Frontier Foundation per a Europa.

Doctorow ha editat la seva última novel·la amb llicència Creative Commons. Apart de publicar-la en paper, la ha distribuit gratuitament i lliurement via Internet. Fins el momento ha estat descarregada mig milió de vegades i en paper s'han esgotat les dues primeres tirades.

L'idea del copyleft fou acunyada pel pare dels programes lliures, Richard Stallman. Neix com a oposició a "copyright" (dret de còpia) i significa que no es restringeix la còpia, sinó que s'anima a ella, mitjançant una llicència, un text que acompanya el treball, on s'especifiquen els termes en el quals es permet distribuir-lo, de manera usual, amb total llibertat o amb restriccions, per exemple: no autoritzant la seva modificació, en cas de textos i música, o bé no permetent que es distribueixi en mitjans comercials. "Free" no significa "gratuit" sinó "lliure", de lliure distribució. És possible vendre un treball amb llicència copyleft i permetre a la vegada que es pugui copiar sense límits.

Per saber-ne més, visiteu el següent link

0 comentarios:

Publicar un comentario